přeskočit k navigaci »

 

Tady jsem Kalendář akcí v Karlovarském kraji > Petr Pavlík – Poutnice v nesnázích

Petr Pavlík – Poutnice v nesnázích

Petr Pavlík – Poutnice v nesnázích
 

Výstava obrazů

Vidět obrazy a kresby významného českého umělce a spoluzakladatele seskupení „12/15 Pozdě ale přece!“ Petra Pavlíka budou mít návštěvníci Galerie umění Karlovy Vary. V Příštím týdnu se tam totiž uskuteční vernisáž výstavy „Poutnice v nesnázích“.

Autor patří k nejoriginálnějším českým malířům současnosti, zároveň se dlouhodobě věnuje i teorii a kritice výtvarného umění. Jeho současná výstava volně navazuje na stejnojmenný projekt, který loni připravila karlovarská galerie pro Galerii výtvarného umění v Hodoníně. Základem výstavního výběru jsou díla z majetku umělce, jež doplňují obrazy ze sbírek několika veřejných i soukromých galerií.

Počátky jeho malby charakterizovalo imaginární prostředí s útvary evokujícími kameny, balvany či skály. Záhy se v jeho obrazech začaly prosazovat autonomní lineární struktury i abstraktní tvarosloví. Už od přelomu 60. a 70. let minulého století se umělec zaobírá motivem poutnice. Právě tato tajemná symbolicko – mýtická postava kráčí i v pozdějších malbách, kresbách i grafikách v různých kontextech a mnoha podobách. Jedná se o symbolické zpodobení maminky, autorova raného vjemu, kdy se s ním matka loučila a „někam“ odcházela. Zde jsou slova autora: „Nevíme, odkud a kam míří, a proč vlastně, přesto nepochybujeme o tom, že její cesta má hluboký smysl. Jde o podobenství životní poutě každého z nás.“

Umělec mnohé své obrazy znovu a znovu zkoumá, upravuje, přetáčí i přemalovává. Výstava prezentuje také metodu přemalby reprodukce autorova obrazu – tento princip originálně rozvinul v sérii apokalyptických námětů. Tak osobitý způsob recyklace či reinterpretace vlastní tvorby zcela odpovídá Pavlíkovu přístupu k tvůrčímu procesu.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 8. 9. 2022 v 17 hodin v Galerii umění Karlovy Vary. Výstavu uvedou kurátoři výstavy, jimiž jsou ředitel galerie Jan Samec a Martin Dostál. Úryvky z myšlenek Petra Pavlíka přednese člen Činohry Národního divadla v Praze Jiří Štěpnička. Výstavu je možné zhlédnout vždy od úterý do neděle v čase 10-17 hodin, a to do 23. října 2022. 
 
Vernisáž 8. 9. 2022 v 17:00.
 
Výstava potrvá do 23. 10. 2022.
 

 

 
datum: 9.9.2022 - 23.10.2022
typ akce: Výstavy
město: 36001 Karlovy Vary
místo: Galerie umění Karlovy Vary
pořadatel: Galerie umění Karlovy Vary, příspěvková organizace Karlovarského kraje
info@galeriekvary.cz
vložil: Karas
čas konání: 10:00 - 17:00 - mimo pondělí
místo prodeje: Galerie umění, Goethova stezka 6, 360 01 Karlovy Vary
další informace: zobrazit

Místo konání na mapě

« zpět na seznam akcí

 
 
 
 
Živý kraj

Živý kraj
oficiální průvodce Karlovarským krajem

E-mail: info@zivykraj.cz