přeskočit k navigaci »

 

Tady jsem Kalendář akcí v Karlovarském kraji > Červeně barvené sklo - POKRAČOVÁNÍ Z 15. 3. 2022

Červeně barvené sklo - POKRAČOVÁNÍ Z 15. 3. 2022

Červeně barvené sklo - POKRAČOVÁNÍ Z 15. 3. 2022
 

výstava

Muzeum Karlovy Vary připravilo menší výstavu s názvem "Červeně barvené sklo"

Výstavu pořádá muzeum u příležitosti Mezinárodního roku skla. Právě letošní rok vyhlásilo Valné shromáždění Organizace spojených národů Mezinárodním rokem skla. Rok fascinujícího materiálu ve všech jeho podobách.

 

Obsah článku

Sklo provází lidstvo už dlouhá tisíciletí, o čemž svědčí také archeologické nálezy v podobě pravěkých nástrojů z obsidiánu, skleněných korálků a mnoho dalších. První skutečné sklo zřejmě vyrobili na pobřeží severní Sýrie, Mezopotámie nebo ve starověkém Egyptě, v antickém Římě se začalo používat v architektuře a postupně se s ním seznámili i Keltové a Slované.

Mezinárodní rok skla oslavuje sklo ve všech podobách. Od vzniku sklářských tradic a nejstarších sklářských hutí přes precizní ruční sklářskou výrobu a umění tavení, rytí, broušení a malování až po širokou škálu výrobků z průzračně čistého stolního skla. Své místo má ve sklářském světě také bižuterie, obří křišťálové lustry a moderní umělecké objekty.


V karlovarském muzeu bude ve vstupní hale k vidění malá výstava kolorovaného skla. To se začalo těšit veliké oblibě zhruba od 20. let 19. století. Jednalo se např. o zelenožluté sklo barvené uranem, modré sklo s příměsí kobaltu a rovněž červené sklo, které svůj odstín získalo díky mědi a zlatu. Bezbarvé sklo s příměsí zlata dalo vzniknout tzv. rubínovému sklu. V českých zemích se červené sklo vyrábělo zejména v severních Čechách a v Krkonoších. Novoborský sklář a podnikatel Friedrich Egermann vymyslel techniku červené a žluté lazury. Takto barvené sklo bylo často ještě zdobeno rytím a řezáním. Mimo sklenic na nápoje se červeně barvily také lázeňské pohárky nebo karafy.

Vystavené červené sklo si můžete v Muzeu Karlovy Vary prohlédnout do konce května.

Výstava trvá do 31. 5. 2022.

 

 

 
datum: 1.5.2022 - 31.5.2022
typ akce: Výstavy
město: 36001 Karlovy Vary
místo: Muzeum Karlovy Vary
pořadatel: Muzeum Karlovy Vary, příspěvková organizace Karlovarského kraje
sekretariat@kvmuz.cz
vložil: Karas
čas konání: 10:00 - 17:00 - út-ne
místo prodeje: Muzeum Karlovy Vary, Nová louka 23, 360 01 Karlovy Vary
další informace: zobrazit

Místo konání na mapě

« zpět na seznam akcí

 
 
 
 
Živý kraj

Živý kraj
oficiální průvodce Karlovarským krajem

E-mail: info@zivykraj.cz